BUSCADOR

Subvencions per a la retirada de nius de vespa asiàtica

Subvencions per a la retirada de nius de vespa asiàtica

Fotografia: N.Vicens

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora d’origen asiàtic introduïda accidentalment a França probablement l’any 2004. L’any 2012 es va detectar l’arribada de Vespa velutina a Catalunya, amb un primer focus localitzat a la Vall d’en Bas.

La seva presència ha generat preocupació pel seu efecte advers sobre l’apicultura (ja que la vespa depreda les abelles) i sobre la producció de mel, cera i altres productes apícoles. Aquesta espècie invasora, a més, té efectes respecte a la biodiversitat animal ja que es tracta d’un nou depredador en l’ecosistema. També té un impacte a la salut pública, a conseqüència de les picades, que són doloroses tot i que no són més perilloses que les d’una espècie autòctona.

La vespa asiàtica és una vespa social (que viu en colònies) de la família dels himenòpters té una coloració més fosca que la diferencia d’altres vespes. Tot i així es confon sovint amb altres vespes depredadores i altres insectes pol·linitzadors que cal respectar.

Tòrax negre i abdomen negre i bru, amb una línia groga a l’inici i una ampla franja taronja al final.  Reines i obreres són similars, distingibles només a la primavera quan les obreres són més petites.

Font: Agents Rurals – Departament de Territori I Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya

PROTOCOL DE GESTIÓ LOCAL CONTRA LA VESPA ASIÀTICA

El mes de juny de 2021, la Junta de Govern de l’Ajuntament de Subirats va aprovar un protocol de gestió local contra la vespa asiàtica, amb l’objectiu d’informar i servir de guia per a la detecció i actuació davant de la presència d’un niu de vespa asiàtica al municipi de Subirats.

Aquest protocol d’ús intern conté informació bàsica sobre l’espècie (característiques, cicle de vida,…) i estableix les línies d’actuació de l’Ajuntament així com els criteris a aplicar per a la valoració del risc i possibles actuacions a realitzar en cada cas.

Fa uns mesos es va detectar un gran niu dalt d’un arbre, molt visible des del pont que hi ha a la carretera just passada l’església de Lavern. Està controlat, i seguint el protocol municipal NO cal fer-hi cap actuació (és un niu inactiu, allunyat de zones freqüentades i que no representa cap perill).

Es demana que els veïns i veïnes del municipi que detectin un niu de vespa asiàtica ho comuniquin a l’Ajuntament, via telefònica (93-899 30 11) o mitjançant el correu electrònic: mediambient@subirats.cat, i aportant tots els detalls possibles: ubicació exacta i característiques del niu (el lloc on es troba, si és gran/petit, si està o no a molta altura,..), i a ser possible alguna fotografia.

SUBVENCIONS PER A LA RETIRADA DE NIUS DE VESPA ASIÀTICA (per a particulars)

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió de les subvencions en l’àmbit de la retirada de nius de vespa asiàtica (o velutina) en terrenys de propietat privada en el municipi de Subirats.

Es contemplen dos casos diferenciats:

  • CAS 1: Retirada del niu a càrrec de l’Ajuntament
  • CAS 2: Subvenció econòmica per cobrir part del cost que hagi comportat

Ambdues opcions, requereixen prèviament la corresponent sol·licitud per part del particular, de la forma establerta en les bases.

Termini de sol·licituds: fins al 31 de desembre de 2022

Més informació:

MÉS INFORMACIÓ SOBRE LA VESPA ASIÀTICA: