BUSCADOR

Excavacions arqueològiques al Pujol d’en Figueres

Excavacions arqueològiques al Pujol d’en Figueres

Durant el mes de maig, l’equip d’arqueologia de la cooperativa ArqueoVitis sccl i la Universitat de Barcelona, gràcies al suport de l’Ajuntament de Subirats i la Diputació de Barcelona, iniciaran la segona campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment ibèric del Pujol d’en Figueres, situat davant mateix del Castell de Subirats.

Els objectius d’aquesta segona intervenció arqueològica son la delimitació del fossat, de la muralla i del barri de cases d’època ibèrica trobat l’any 2017. A més, es procedirà a la restauració i adequació d’alguna d’aquestes cases per iniciar les visites al jaciment en un futur pròxim.

El Pujol d’en Figueres, una fortificació d’època ibèrica (segles VI-III aC)

Situat a 297 msnm dalt d’un cim de la Serra d’Ordal i separat per un penya-segat del Castell de Subirats, es troba el Pujol d’en Figueres, un jaciment ibèric amb més de 2000 anys d’història. Envoltat per dues corrents d’aigua i terrenys idonis pel cultiu, domina l’important eix fluvial del riu Anoia i gaudeix d’una vista privilegiada que abasta des del Montseny al Baix Llobregat amb indrets de les comarques del Vallès Occidental, el Ripollès, el Bages, l’Anoia, l’Alt Camp i l’Alt i el Baix Penedès.

El jaciment es coneix des de l’any 1899, gràcies als estudis geològics i espeleològics de  Norbert Font i Sagué del Centre Excursionista de Catalunya. El Pujol d’en Figueres va ser el segon jaciment arqueològic descobert al Penedès, després de Sant Miquel d’Olèrdola. Seguidament, a inicis del segle XX autors pioners en l’arqueologia penedesenca com Pere Martí Grivé, Pere Giró, Antoni Ferrer o Anton Adell referencien el jaciment en els seus estudis.

Les primeres intervencions es produeixen a principis dels anys 1930 i segons els paràmetres de l’arqueologia d’aquell moment. Aquestes constaten l’existència d’un poblat fortificat d’època ibèrica i el mateix Grivé interpreta el jaciment, anys més tard, com un poblat de considerable extensió. Posteriorment, hi ha constància de la realització de diverses cales i prospeccions realitzades per clandestins i afeccionats, de les quals no se’n coneixen els resultats ni cap tipus de documentació.

Resultats de les excavacions de 2017

L’equip d’arqueologia de la Font de la Canya de la cooperativa ArqueoVitis i l’Ajuntament de Subirats van iniciar aquest projecte de recerca al Pujol d’en Figueres, amb el suport de la Universitat de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’ADF Subirats i el cos d’Agents Rurals de l’Alt Penedès.

Finalitzada la  intervenció arqueològica de 2017 es va confirmar l’existència d’urbanisme i constatar un gran retall a la roca natural, dos anells de pedra encerclant la part més alta del turó que podrien correspondre a un fossat i dues línies de muralla, així com abundants restes materials de vaixella ceràmica estesa en superfície conformant una àrea d’entre 1 i 1,3 hectàrees.

S’ha documentat part d’una casa o magatzem del segle III aC que conté com a mínim 3 àmfores que, per bé que trencades, es conserven en la seva totalitat entre l’enderroc de la paret de la casa en el seu moment de destrucció. Juntament, s’han extret centenars de fragments de ceràmica ibèrica de les que cal destacar, també, la vora d’una enòcoa o gerra per a servir el vi, una copa jònia provinent de Grècia i àmfores vinàries cartagineses produïdes a Eivissa.

Vols col·laborar en la recerca dels orígens de Subirats?

Si vols col·laborar en els treballs arqueològics ho pots fer entre els dies 20-24 de maig. Disposem de places per a 5-6 persones pels dies indicats. L’esmorzar anirà a càrrec del projecte. Obert a tothom. Si vols més informació pots escriure a arqueovitis@gmail.com. Telèfon: 606 866 979.

 

Informació facilitada per ArqueoVitis sccl.