05 jul. 2013 El Departament de Salut inicia una campanya per millorar l’atenció a les dones amb infart
S’engega la segona fase de la campanya de conscienciació ciutadana “Els segons compten”que busca alertar les dones d’una simptomatologia menys típica que la dels homes
Les dones triguen un promig de 14 minuts més que els homes en avisar als serveis d’emergència i aquest temps de retard incrementa el dany al múscul cardíac i fa que les seqüeles siguin més greus
Cada any a Catalunya es registren al voltant de 6500 casos d’infart. Quan es produeix un infart, el factor temps és decisiu, ja que, com més temps passa, la pèrdua de múscul cardíac és major i les seqüeles en el cor són més greus. Ja sigui perquè els infarts estan més associats a una patologia masculina com perquè en alguns casos la simptomatologia pot variar entre sexes, el cert és que les dones a Catalunya triguen un promig de 14 minuts més que els homes en avisar els serveis d’emergència i aquest temps de retard incrementa la pèrdua de múscul cardíac i fa que les seqüeles siguin més greus.
Segons les darreres dades del registre del Codi infart de l’any 2010, en general s’ha produït una reducció de la mortalitat a 30 dies, que ha passat del 7,4% (any 2006) al 6,5% (any 2010). Pel que fa a les dones, l’any 2010 la mortalitat no ajustada als 30 dies en les dones de 25 a 84 anys ateses pel Codi infart ha estat més alta que en els homes del mateix grup d’edat (dones: 8,3%, homes 5,3%) la qual cosa planteja la necessitat de dissenyar una intervenció per millorar els resultats en salut de les dones afectades.
És per això que el Departament de Salut ha decidit engegar una segona fase de la campanya “Els Segons Compten”, adreçada específicament a les dones, que des d’aquest estiu es podrà trobar als hospitals i centres d’atenció primària de Catalunya així com en dependències municipals de 300 ajuntaments de Catalunya que s’han adherit de forma voluntària.
L’objectiu d’aquesta campanya és posar el focus sobre les dones perquè coneguin que poden patir infarts i, en cas de notar algun símptoma, truquin al 112 en lloc d’anar directament a l’hospital o al Centre d’Atenció Primària. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) és el que actua amb més rapidesa i millor deriva els pacients als centres sanitaris més adequats segons la seva simptomatologia.
Tot i que només 1 de cada 3 pacients recorren al 112, des de l’inici de la campanya s’han incrementat en un 60% les trucades al telèfon 112 per dolor toràcic, que ha passat de rebre un promig de 729 trucades (dades SEM gener-maig 2012) a una mitjana de 1173 trucades mensuals (dades SEM gener-maig 2013). Així doncs, durant l’any 2012, i d’acord amb aquestes mateixes dades, un 30,6% dels codis infart activats han estat diagnosticats en primera instància pel SEM.
Una simptomatologia diferent. El principal símptoma de l’infart de miocardi és un dolor al pit, intens i perllongat. És un dolor que pot irradiar altres parts del cos com, per exemple, els braços, i que sol anar acompanyat d’un quadre vegetatiu amb suor freda, debilitat i, de vegades, amb nàusees i vòmits.
En les dones, el dolor al pit no és tan freqüent com en els homes, ja que hi ha altres símptomes que cal tenir en compte, com la dificultat per respirar, la debilitat, la sensació d’indigestió, la fatiga i el dolor al coll o mandíbula. Amb vídeos testimonials i pòsters que recullen el lema “Si corres pels teus, per què esperes quan es tracta de tu?”, es pretén sensibilitzar les dones perquè no triguin en trucar al 112.
Resultats de la implantació del Codi Infart. Durant l’any 2012, el 97% dels pacients amb un infart tractats a través del Codi infart, han rebut algun tipus de tractament de reperfusió. Això suposa un increment notable en els darrers anys ja que l’any 2000 només es reperfonien un 63% i l’any 2006 un 79%. Cal destacar també que s’ha assolit un 91% de reperfusió amb angioplàstia primària entre els infarts tractats en el Codi infart (l’any 2000 aquesta proporció de tractament era del 5% i en el 2006 del 33%).
Gràcies a l’aplicació del Codi infart s’han reduït substancialment els principals indicadors de temps assistencial dels pacients amb infart tractats a través d’aquest Codi. Durant el 2012 la mediana de l’interval de temps des de l’inici del dolor fins que els pacients han tingut el primer contacte mèdic ha estat de 69 minuts.
La campanya. La segona fase de la campanya, que s’iniciarà el proper mes de juliol i seguirà en marxa durant el 2013, serà novament cofinançada pel Departament de Salut i, i la iniciativa europea “Els Segons Compten” -coordinada per la Societat Espanyola de Cardiologia- a més de la col·laboració del SEM
S’ha elaborat material gràfic que es distribuiran a les sales d’espera dels centres d’atenció primària i a les unitats d’urgències dels hospitals de Catalunya. El material també es podrà trobar en dependències municipals de 300 ajuntaments de Catalunya que s’han adherit a la campanya de forma voluntària.
S’han elaborat materials amb un to molt proper on les protagonistes són dones:
ESPOT 1 – testimonial: Una pacient amb infart que amb explica el seu cas particular i anima a trucar al 112 en cas de patir algun símptoma.
ESPOT 2 – Cardiòloga: Detalla els símptomes i explica que les dones triguen més que els homes en demanar ser ateses pels serveis mèdics.
Material gràfic (pòsters): visualitzen el retrat d’una família al costat de la frase “Si corres pels teus, perquè esperes quan es tracta de tu?” per animar les dones a trucar al primer símptoma d’infart.
Més informació: Canal Salut