BUSCADOR

Prospecció arqueològica a l’escenari de la batalla d’Ordal

Prospecció arqueològica a l’escenari de la batalla d’Ordal

Presentació de la Prospecció arqueològica a l’escenari de la batalla d’Ordal (1813)
Diumenge 19 de març, a les 11 h a l’Ateneu Ordalenc.
La presentació anirà a càrrec del director de la prospecció i doctorat en arqueologia el Sr. Pablo Carrasco.

Durant el primer trimestre de l’any s’ha treballat amb un doctorant de la Universitat de Barcelona, Pablo Carrasco Gómez, per poder dur a terme aquesta actuació arqueològica preventiva de l’escenari del camp de batalla als boscos propers a la Creu d’Ordal.

L’objectiu principal d’aquest projecte és la conservació i protecció a nivell arqueològic de la zona, a través d’una prospecció, per tal de recuperar el material original, i conèixer els límits del camp de batalla, i la dispersió de les restes associades a la batalla.

“Durant la nit del 12 de  setembre de 1813, les forces franceses van creuar el pont del Lledoner, això va permetre passar per Ordal sense ser percebuts enmig d’una nit il·luminada per la lluna plena. D’aquesta manera els francesos van assaltar i va començar la lluita intensa”.

Aquest projecte permetrà proporcionar un nou coneixement per la difusió de la memòria de la guerra del francès al nostre municipi i l’impacte que aquesta va causar en el territori mitjançant la presentació de les proves materials.

A Subirats, no només es disposa de l’informe del general Manso que va deixar testimoni d’aquells fets, sinó que tenim el diari que va escriure Isidre Mata del Racó, en el qual va deixar constància del que ell va veure, els moviments dels exercits, així com les conseqüències del conflicte, no només al municipi, sinó també a la resta del Penedès.

En definitiva aquesta prospecció constitueix una oportunitat per rescatar les evidències materials del pas de la guerra del Francès (1808-1814) per Catalunya, i en concret pel nostre municipi, en el context de la batalla d’Ordal el 1813. I alhora permetrà fer pedagogia de les conseqüències de la guerra i del coneixement que en tenim, a les presentacions que s’organitzaran, obertes a tothom. La finalitat d’aquestes xerrades serà doncs, donar a conèixer una part del patrimoni material i immaterial subiratenc, fins ara no gaire conegut.