BUSCADOR

Webcam panoràmica de Subirats Capital de la Vinya

Webcam panoràmica de Subirats Capital de la Vinya

Obertura Centre Bicing Penedès a l'Estació Vitivinícola de Lavern (4)

El Patronat de Turisme de Subirats ha situat una càmera web panoràmica a l’Estació Vitivinícola de Lavern, seu de l’Oficina de Turisme de Subirats. Ara visitant la pàgina web http://www.turismesubirats.cat es pot observar en viu els canvis en el paisatge vitivinícola en les diverses èpoques de l’any. S’apreciarà el clima, fenòmens meteorològics impactants, la sortida del sol, els colorits capvespres, el moviment dels núvols, entre d’altres aspectes, a la Capital de la Vinya. La imatge està enfocada cap a les vinyes de la plana del Penedès, però també permet veure el pas dels trens de rodalies en primer terme, la seu del Patronat és a l’edifici de l’estació de tren de rodalies de Lavern-Subirats, i del TGV o AVE al fons, una singularitat que permet visualitzar el compliment d’horaris del ferrocarril. La webcam també és a la pàgina web de webcams turístiques de tot el món Webcams.travel i l’aplicació per a smartphones o telèfons mòbils intel·ligents WorldView per reforçar l’objectiu de promocionar l’enoturisme a Subirats i el Penedès. La iniciativa s’emmarca dins l’estrategia de difusió dels atractius turístics a les xarxes socials com Facebook, Twitter, Flickr, Instagram, YouTube o Foursquare, entre la quinzena de perfils actualitzats i el blog incorporat a la pàgina web http://www.turismesubirats.cat, que supera les 3.500 visites mensuals. Aquest destaca l’oferta de restaurants, allotjaments, caves i cellers de Subirats i el seu entorn, així com els principals esdeveniments que es realitzen al municipi com el Mercat del Préssec d’Ordal, el Festival de Música a les Vinyes o les diverses activitats i festes populars. També són destacats espais d’interès com el Museu d’Esperanto de Subirats, el Castell de Subirats o l’Aula de Natura de Subirats.

Nou senyal informatiu de l'Estació Vitivinícola de Lavern

El Patronat de Turisme de Subirats ofereix connexió WiFi gratuïta a l’Oficina de Turisme situada a l’edifici de l’Estació de tren de Lavern-Subirats, cedit per ADIF a l’Ajuntament de Subirats, corresponent a la línia R4 de Rodalies de Catalunya. En una iniciativa innovadora, tant els visitants com els usuaris del servei de rodalies RENFE poden accedir a internet còmodament mitjançant ordinadors portàtils i smartphones, telèfons mòbils amb connexió de dades, mentre consulten informació turística de Subirats i el Penedès o esperen el tren a les andanes. Aquest servei és possible gràcies a la xarxa Wifi municipal de Subirats, proporcionada per WifiPenedès, la qual s’ha configurat de lliure accés a l’Estació Vitivinícola de Lavern. A diferència d’altres experiències similars en estacions de tren, per poder accedir a aquest servei el visitant o viatger no ha d’adquirir cap tipus de targeta d’accés sinó simplement ha de situar-se a l’àmbit de cobertura de l’estació amb el seu equip i seleccionar la xarxa de zona WiFi TurismeSubirats, on podran accedir al web http://www.turismesubirats.cat com a pàgina de benvinguda i després a qualsevol adreça electrònica d’internet. Aquest servei, tant per a ús turístic com dels residents al municipi, reforça les prestacions de l’Estació Vitivinícola de Lavern, acollint l’Oficina de Turisme de Subirats, integrada dins la xarxa oficial de Turisme de Catalunya i punt de sortida d’activitats de cicloturisme i enoturisme com les Rutes Vitivinícoles de Subirats, considerada la Capital de la Vinya.

A continuació podeu veure un interessant vídeo realitzat amb la tècnica del timelapse de com arribar a l’Estació Vitivinícola de Lavern des del poble d’Ordal, Portal del Penedès.

Recentment es va realitzar la renovació de les Rutes Vitivinícoles de Subirats, amb nous cartells divulgatius que tenen la capacitat d’informar amb realitat augmentada als visitants. Aquesta novetat a les senyalitzacions, a les qual també es va procedir a una revisió dels seus continguts, permet interactuar mitjançant l’aplicació per a smartphones o telèfons mòbils intel·ligents Layar. D’aquesta manera es pot obtenir més informació sobre el terreny, doncs en temps real es despleguen, a les pantalles dels mòbils que enfoquen a la innovadora placa, uns botons sobre la imatge per reproduir vídeos sobre enoturisme i el municipi de Subirats, conèixer el paisatge amb fotografies de l’indret en altres estacions de l’any i accedir a fonts d’informació web, twitter i facebook, enviar un e-mail o trucar-hi a l’Oficina de Turisme de Subirats amb un sol clic. També consta de codis bidimensional QR per facilitar l’accés a més informació personalitzada al web de Turisme de Subirats http://www.turismesubirats.cat.

Macabeu a les Rutes Vitinícoles de #Subirats #CapitaldelaVinya #Enoturisme #Penedès

Les Rutes Vitivinícoles de Subirats va ser una de les primeres accions realitzades arrel de la creació del Patronat de Turisme de Subirats l’any 2001. Aquestes rutes, perfectament senyalitzades sobre el terreny i també amb plafons divulgatius sobre les varietats del raïm, les feines del camp o la climatologia, són disponibles tot l’any per recórrer lliurement o de forma guiada. Subirats és conegut com la Capital de la Vinya per ser el municipi, amb una extensió total de 56 km quadrats, amb la superfície més gran de Catalunya dedicada a aquest conreu fent un dels recursos turístics més importants les Rutes Vitivinícoles de Subirats: 34 km distribuïts en 9 itineraris paisatgístics de vinya, presseguers, bosc, masies, forns de calç, barraques de pedra seca, caves i cellers. La majoria de rutes comencen des de l’Estació Vitivinícola de Lavern, a l’estació de rodalies RENFE Lavern-Subirats, i es poden fer a peu, en bicicleta, en BTT, en Segway o a cavall. Contínuament s’ofereixen en aquest espai noves formes interessants per descobrir el Penedès i passejar tranquil·lament.

El baixador de Lavern, la història d’un poble i la seva estació de tren

La història del baixador de Lavern es va iniciar el dia 27 d’abril de 1946 quan un tren es va aturar en el punt quilomètric que ara ocupa, perquè Frederic Travé Alfonso, nebot del President del Consell d’Administració de la companyia RENFE Eduardo Alfonso Quintanilla, es casava amb Maria Antònia Maristany Ibarra, pubilla de la família del Comte de Lavern. L’oncle i padrí del nuvi va posar a disposició de tots els convidats un tren especial des del baixador barceloní de Passeig de Gràcia fins al peu del camí que comunicava amb l’Església de Sant Pere de Lavern, on es va oficiar la cerimònia i posterior convit a la masia propera de Can Maristany. Ja al 1943 l’Ajuntament de Subirats s’havia adreçat a la companyia de ferrocarrils sol.licitant una estació en la línia al seu terme municipal però que no va ser atés pel president de la recent estrenada RENFE fins després del casament. Cal suposar que no tant per atendre les necessitats de comunicació dels veïns del municipi com perquè la família Travé Maristany pogués arribar a la seva propietat en ferrocarril i amb les comoditats adients.

Tot i la promesa, l’estació va trigar encara dotze anys a ser una realitat i en bona part mercès a la tenacitat d’Antoni Casanovas Poch, qui ocupava l’alcaldia del municipi. RENFE va condicionar que les obres i la cessió del terreny havien d’anar a càrrec de l’Ajuntament. Aquest, veient que no comptava amb mitjans econòmics, va demanar la col.laboració dels veïns i bona part d’ells hi va treballar voluntàriament i sense cobrar res. La inauguració va ser el 25 de març de 1958, amb uns actes que comptaven amb tots els elements característics de l’època, inclosa una missa d’acció de gràcies a càrrec del Mn. Josep Batllori Ribó, un altre dels principals impulsors del projecte.

La lluita veïnal encara hauria de tenir un segon capítol l’any 2000 quan va ser necessari posar en funcionament la plataforma “Salvem l’Estació” i tornar a reivindicar el baixador, perquè l’empresa ferroviària el volia deixar sense ús, començant per reduir el nombre d’aturades de trens. RENFE es va fer enrere i va cedir la gestió de l’edifici de l’estació a l’Ajuntament de Subirats, el qual també un 25 de març, en aquest cas del 2001, va se rebatejat com a Estació Vitivinícola de Lavern, oficina oficial de turisme de Catalunya que atén els visitants vinguts a Subirats i tot el Penedès, i seu del Patronat de Turisme de Subirats. L’any 2008 es va commemorar el 50è aniversari del baixador de Lavern amb una lluïda celebració que va incloure l’edició d’un llibre per l’Institut d’Estudis Penedesencs i la recreació de la seva història. Des de l’Oficina de Turisme de Subirats es potencien les activitats d’enoturisme en un avanç més pel desenvolupament de l’activitat turística així com de la mobilitat sostenible en la regió, per a una estació que exemplifica com cap la pertinença al patrimoni ciutadà.

Obertura Centre Bicing Penedès a l'Estació Vitivinícola de Lavern (8)

Us hi esperem a Subirats, Capital de la Vinya!