BUSCADOR

Acte d’homenatge a Mir Geribert

Acte d’homenatge a Mir Geribert

Diumenge 4 de desembre se celebra un acte al Castell de Subirats, d’homenatge a la figura de Mir Geribert. L’acte comptarà amb la presència de Rosa Lluch, professora titular d’Història Medieval de la Universitat de Girona, que oferirà una conferència sobre el context i la seva biografia, en el marc de la Catalunya del segle XI. A més a més de comptar amb la presència del Centre d’estudis de Subirats, que posarà en valor l’exercici de memòria de les arrels del municipi.

L’acte se celebra en el marc de l’Any Mir Geribert, iniciativa de l’Ajuntament d’Olèrdola i d’una comissió que ha treballat un calendari d’actes que vol acostar aquesta figura a les noves generacions de penedesencs i alhora aprofundir en la importància històrica que ha tingut pel País. Mir Geribert, va ser un personatge històric fonamental, que va defensar els interessos de la terra, del Penedès, enfront del poder comtal. I que des d’Olèrdola, va ser senyor de molts dels castells que avui encara resisteixen al pas del temps, en un context difícil, entre la reconquesta i repoblació, i el pas de la tradició romana de poder públic al feudalisme.

Mir Geribert va ser senyor de Subirats, i els seus fills el passaren en herència als senyors de Sant Martí, al qual, hi va estar lligat, gairebé tres segles més. Per això per el municipi, aquesta figura, és clau en l’arrelament i els orígens del mateix. A l’acte els assistents podran escoltar de la mà, de Lluch, reconeguda medievalista, les dades històriques i la interpretació més recent que se’n fa de la seva importància.