BUSCADOR

Presentació de la temporada del Préssec d’Ordal

Presentació de la temporada del Préssec d’Ordal

Dimarts 31 de maig l’Ajuntament de Subirats ha presentat en un camp de presseguers la temporada del Préssec d’Ordal

Abans de la presentació de la temporada del Préssec d’Ordal als mitjans de comunicació, els assistents van poder fer un tast en bicicleta elèctrica de l’estació de tren de Lavern per desplaçar-se fins als camps de presseguers, on va tenir lloc la roda de premsa i maridatge gastronòmic exclusiu.

La presentació del mercat del Préssec d’Ordal aquest any ha estat en l’espai més important pel producte: envoltat de presseguers, el seu arbre fruiter que els pagesos ja estan collint els primers exemplars de les varietats primerenques.

En mig d’aromes de préssec hem explicat l’edició d’enguany d’un dels mercats més singulars de Catalunya. El Mercat del Préssec d’Ordal acull les parades d’un dels productes de més qualitat del Penedès, el Préssec d’Ordal, es tracta d’un cultiu de secà en un terreny argilós i molt calcari, característiques que fan que el Préssec d’Ordal tingui una qualitats molt difícils de trobar en altres presseguers.

Àngels Pinyol, regidora de turisme, fires i mercat ha explicat que a partir del juny el mercat obre al poble de Sant Pau d’Ordal tots els caps de setmana en horari de 9 a 14 hores, amb un total de 7 productors que venen directament la producció pròpia de Préssec d’Ordal. Les parades de venda de préssec es complementen amb parades d’artesans agroalimentaris del municipi i la venda de vi i cava dels cellers de Subirats.

Al llarg dels mesos d’estiu, l’experiència de visitar el mercat es complementa amb l’oferta turística i gastronòmica del municipi que inclou activitats en els cellers amb una gran oferta d’activitats relacionades amb el món del vi i el cava, una oferta de wine bars i terrasses entre vinyes per gaudir del bon temps entre vinyes, passejades en família per camps de vinyes i presseguers, rutes en bicicleta elèctrica que permet conèixer el nostre paisatge i patrimoni, el punt de lloguer de bicicletes està a l’estació de tren de Lavern, on hi ha Enobicing Penedès, servei gestionat per l’empresa Bikemotions que ofereix rutes per lliure o amb guia local. La gastronomia de proximitat està present durant la temporada del Préssec d’Ordal i els restaurants locals ofereixen plats cuinats que tenen com a ingredient aquesta fruita dolça de qualitat.

Josep Ràfols, president de l’Associació de productors del Préssec d’Ordal, ha explicat que es cultiven 80 hectàrees de Préssec d’Ordal a Subirats i les pluges del mes d’abril han anat molt bé al camp. Ha comentat la importància del relleu generacional, ja que cada vegada els pagesos són més gran i els joves no volen fer de pagès perquè el treball és molt sacrificat, les peculiaritats del cultiu d’aquesta fruita implica esforç i moltes hores al camp, i només alguns joves continuen amb aquest ofici, hi ha alguns projectes com Coopera que han fet possible recuperar terres de presseguers d’un pagès jubilat del municipi. En el seu discurs, Josep va comentar que espera una bona temporada del préssec d’Ordal i bon nombre de públic al mercat durant tota la temporada, però ressalta el problema del porc senglar que entren als camps i acaben malmetent els presseguers.

Després de la roda de premsa, l’acte va continuar amb un maridatge amb el Préssec d’Ordal com a protagonista i tastant productes de petits elaboradors i projectes innovadors. Els assistents van poder fer un tast de productes gastronòmics dirigit per les noies de Caram Caram on es va tastar productes amb creativitat i 4 degustacions de préssec d’Ordal en diferents formats: carpaccio de préssec en almívar, fals steak tàrtar amb préssec natural, paté amb préssec i un vi escumós elaborat amb Préssec d’Ordal.

El Mercat del Préssec d’Ordal obre tots els caps de setmana dels mesos de juny, juliol i agost a Sant Pau d’Ordal, on el tracte entre productors i consumidors és directe i es poden comprar préssecs collits en el punt d’òptim de maduració i altres productes de proximitat elaborats al municipi. L’Ajuntament de Subirats organitza el Mercat del Préssec d’Ordal amb la col·laboració de l’Associació de Productors del Préssec d’Ordal i el suport de la Diputació de Barcelona, enguany arriba a la 17a edició amb la novetat que els titulars dels llocs de venda i autoritzacions han de satisfer la taxa municipal que s’estableix en les ordenances fiscals vigents i la reorganització del trànsit i l’ocupació de l’espai del centre del poble on se celebra cada any el mercat.