BUSCADOR

Consulta pública: Modificació Puntual POUM “ampliació equipaments”

Consulta pública: Modificació Puntual POUM “ampliació equipaments”

MEMÒRIA PER LA CONSULTA PÚBLICA PRÈVIA SOBRE UNA MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL PLA D’ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL (POUM) DE SUBIRATS A L’ÀMBIT DEL PE SNU-3 “AMPLIACIÓ EQUIPAMENTS”

Termini: del 3 al 27 de juny de 2022

L’article 129.5 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPAC), sota el títol “Principis de bona regulació”, possibilita, en aplicació del principi de transparència, la participació activa dels potencials destinataris en l’elaboració de les normes. A aquest efecte, l’article 133 del mateix text normatiu regula la participació dels ciutadans en el procediment d’elaboració de les normes amb rang de llei i reglaments establint que, amb caràcter previ a l’elaboració del projecte o avantprojecte de llei o de reglament s’ha de substanciar una consulta pública a través del portal web de l’Administració competent, en la qual s’ha de demanar l’opinió dels subjectes i de les organitzacions més representatives potencialment afectades per la futura norma sobre:

  • A) Problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa
  • B) La necessitat i oportunitat de la seva aprovació
  • C) Els objectius de la norma
  • D) Les possibles solucions alternatives reguladores o no reguladores

Per donar compliment al que disposen aquests articles, es procedeix a substanciar una consulta pública de la Modificació puntual del POUM de Subirats a l’àmbit del PE SNU-3 “Ampliació equipaments” (en endavant MPPOUM) a través del portal web www.subirats.cat, des del dia 3 de juny de 2022 fins el dia 27 de juny de 2022, ambdós inclosos. La ciutadania i les organitzacions més representatives que així ho considerin, poden fer arribar les seves opinions i aportacions sobre els aspectes plantejats en la present memòria mitjançant la seva presentació en qualsevol dels llocs indicats a l’article 16 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Publiques.

A) Problemes que es pretenen resoldre amb la iniciativa

El planejament urbanístic general vigent de Subirats és el POUM aprovat definitivament en data 25 d’abril de 2013 i publicat el 9 de juliol de 2013. Aquest contempla un àmbit de sòl no urbanitzable a desenvolupar mitjançant un Pla especial per a la implantació d’equipaments de servei al nucli urbà de Sant Pau d’Ordal, PE SNU-3 “Ampliació equipaments”.

Actualment existeixen uns equipaments -una escola i un camp de futbol- situats en sòl urbà a la façana sud de la població, la connexió dels quals es preveu a través dels sòls delimitats per aquest Pla especial que pretén l’ordenació de la façana sud del nucli urbà.

L’any 2018 l’Ajuntament de Subirats, amb el suport de la Diputació de Barcelona, va iniciar la redacció del Pla Especial SNU-3 “Ampliació Equipaments”. Un cop iniciats els treballs i en el decurs del desenvolupament de la primera fase, en una reunió amb els Serveis territorials d’urbanisme de la Generalitat de Catalunya -l’òrgan competent per a l’aprovació definitiva del citat Pla- se’ls va presentar l’estat de redacció dels treballs i diverses qüestions rellevants a sotmetre a la seva consideració.

Els Serveis territorials d’urbanisme van argumentar que, malgrat que el POUM remet a un Pla especial en sòl urbanitzable per a l’ordenació dels futurs equipaments, es feia necessària la redacció d’una Modificació puntual del POUM que modifiqués la classificació del sòl, de Sòl no urbanitzable a Sòl urbà. Per tal de tenir constància fefaent del posicionament esmentat, l’Ajuntament de Subirats, mitjançant acord de Junta de Govern de 19 de febrer de 2020, va sol·licitar a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona (CTUB) un informe relatiu a la qüestió plantejada. Es transcriu tot seguit la seva la resposta:

“Els equipaments que es preveuen implantar en l’àmbit del Pla especial PE SNU-3 “Ampliació equipaments”, són clarament incompatibles amb el règim d’ús del sòl no urbanitzable, regulat en l’article 47 del TRLU, ja que, malgrat el seu inqüestionable interès públic, no són instal·lacions que requereixin emplaçar-se en el medi rural. Ben al contrari, el mateix acord de la Junta de Govern de Subirats del 19 de febrer de 2020 defineix aquests equipaments com a “propis del sòl urbà”.

En conseqüència, la implantació dels equipaments esmentats, considerada com a operació de compleció de nucli urbà de Sant Pau d’Ordal, requeriria una modificació prèvia de la classificació del sòl en l’àmbit del Pla especial PE SNU-3 “ampliació equipaments”, la qual, d’acord amb els articles 3.9 de la normativa del Pla director territorial de l’Alt Penedès i 3.16 de la normativa del Pla territorial metropolità de Barcelona, hauria de ser de sòl urbà. D’altra banda, d’acord amb aquests mateixos articles, la modificació puntual del POUM de Subirats hauria d’incorporar una ordenació precisa de l’edificació i, si escau, preveure la delimitació d’un polígon d’actuació urbanística que possibiliti l’adquisició pública del sòl i l’execució de les obres d’urbanització.”

El nucli de Sant Pau d’Ordal té la necessitat de nous equipaments, en concret, de vestidors pel camp de futbol, del trasllat de la piscina actual i de previsió de sòl pel pavelló de l’escola municipal, així com l’ampliació de l’escola existent per a la disposició d’un institut-escola. Cal afegir que el nucli té mancances d’espai d’aparcament, accentuat per la funció de polaritat que genera aquest nucli amb d’altres menors del municipi i dels esdeveniments turístics que es desenvolupen en ell que implica una afluència de vehicles puntualment molt alta. Cal remarcar que l’accés al nucli és bàsicament amb vehicle privat. El POUM vigent delimita un àmbit en pla especial per tal d’ampliar la superfície de sòl d’equipaments i d’espai lliure.

B) Necessitat i oportunitat de la norma

La necessitat i conveniència de la present MPPOUM es justifica en tant quela voluntat del Consistori ha estat sempre la de poder disposar dels sòls de sistema d’equipament per a l’ampliació dels equipaments existents al nucli de Sant Pau d’Ordal.

L’Ajuntament vol situar en aquest àmbit sòls d’equipaments que permetin resoldre les necessitats del municipi. Necessita disposar d’un solar per a la construcció d’un institut escola com a ampliació de l’actual escola que se situa junt a l’àmbit de la MPPOUM.

Actualment el municipi no disposa de places per estudiar l’ensenyament secundari obligatori i s’estan estudiant dues possibles ubicacions -la de Sant Pau i una altra a Lavern, que es troba en sòls urbanitzables-. També veu la necessitat d’un espai per a un poliesportiu cobert per a aquesta escola.

Al camp de futbol de Sant Pau d’Ordal, amb nombrosos equips que actualment en fan ús, cal la construcció d’uns nous vestuaris. Així mateix, el consistori vol reservar un espai per al futur trasllat de la piscina, actualment en el centre del nucli de Sant Pau d’Ordal.

Igualment el nucli de Sant Pau d’Ordal necessita una zona d’aparcaments amb una capacitat per a uns dos-cents vehicles, que pugui absorbir l’augment de vehicles dels caps de setmana i de vàries dates assenyalades.

Aquests equipaments i la zona d’aparcaments constituiran el front sud-oest del nucli urbà de Sant Pau d’Ordal i reservaran un pas per a vianants que uneixi l’escola amb el camp de futbol.

C) Objectius de la norma

L’objecte de la present Modificació puntual és la connexió mitjançant un recorregut per a vianants que relligui els equipaments existents a l’extrem sud del nucli i disposar nous equipaments d’interès públic al llarg d’aquest recorregut. Tan el recorregut per a vianants com els equipaments que el mateix relligarà permetran l’ordenació del límit sud del nucli urbà de Sant Pau d’Ordal. La present MPPOUM modificarà a Sòl urbà no consolidat la classificació dels sòls del PE SNU-3 “Ampliació equipaments” necessaris per a la disposició en aquests sòls equipaments d’ús del nucli urbà.

D) Solucions alternatives

L’alternativa possible seria disposar els equipaments urbans que el municipi necessita en altres sòls d’equipaments del municipi. Els sòls de l’àmbit restarien com a sòls no urbanitzables a l’espera d’un Pla especial per a disposició d’equipaments que siguin compatibles amb el sòl no urbanitzable.

Vist l’informe dels Serveis d’urbanisme de la Generalitat de Catalunya a que s’ha fet referència més amunt, no es considera viable desenvolupar  cap solució alternativa a la proposada Modificació puntual del POUM de Subirats, si els equipaments a desenvolupar en aquest àmbit són de servei del nucli o nuclis urbans de Subirats.