BUSCADOR

Subirats, municipi de llibertat LGTBIQ

Subirats, municipi de llibertat LGTBIQ

El passat dimecres 26 de maig, el Ple Municipal va aprovar, per unanimitat de tots els grups, la moció presentada pel grup ERC per declarar Subirats com a municipi de llibertat LGTBIQ.

LGBTIQ és l’acrònim emprat per a referir-se col·lectivament a les persones Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals, Intersexuals, Queer i qualsevol altre tipus d’orientació sexual o identitat de gènere.

El 17 de maig es commemora el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, coincidint amb la data en què fa 31 anys l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va retirar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Una data en què l’orientació sexual de les persones va deixar d’estar patologitzada, tot i que encara no s’ha aconseguit una despatologització absoluta per a les persones trans.

Durant aquestes més de tres dècades s’han aconseguit avenços, conquerint drets i llibertats que havien estat abans negades. Però malgrat tots els passos fets durant aquests anys, estem lluny encara de la plena igualtat per a les persones LGTBIQ. Encara hem de fer front a situacions de discriminació, assetjament o humiliació per raó de la nostra orientació sexual, identitat o expressió de gènere, de manera explícita o amb silencis i omissions que les agreugen.

Són violències quotidianes, que patim en el nostre dia a dia. Ho hem vist amb l’atac al mural de Ripollet, o a les seus d’entitats com Lambda-València o COGAM. Ho trobem en els insults i pallisses quan anem pel carrer, tornem de festa o caminem de la mà. O quan viatgem en transport públic. Discriminacions que són ben presents a les escoles, en el bullying homofòbic i transfòbic que pateixen molts menors; a la feina, especialment per a les persones trans; en l’àmbit esportiu; en les dificultats a l’hora d’accedir a l’habitatge; o des de les institucions mateix.

Fa pocs dies hem conegut els brutals assassinats de dos joves activistes LGTBIQ, Lindolfo Kosmaski al Brasil, i Normunds Kindzulis a Letònia, que se sumen al que fa unes setmanes va costar-li la vida a David Polfliet a Bèlgica. Aquests dos darrers casos, al mateix cor d’Europa, fan evident que la LGTBIfòbia mata, i que els drets i llibertats assolits segueixen avui en risc. L’auge de la ultradreta i de moviments homofòbics i transodiants a molts països europeus, també a casa nostra, demostren que no podem baixar la guàrdia i que cal seguir lluitant, reivindicant i defensant els nostres drets.

El passat 11 de març el Parlament Europeu va aprovar la Resolució 2021/2557 sobre la “declaració de la Unió Europea com una zona de llibertat per a les persones LGTBIQ”, com a resposta a l’amenaça i l’odi contra les persones LGTBI a moltes zones d’Europa, per denunciar la manca de protecció i per refermar el compromís amb els nostres drets i llibertats.

Som plenament conscients de la fragilitat de les conquestes de drets i llibertats assolides i de la necessitat de continuar treballant cada dia amb fermesa per visibilitat i plantar cara a l’amenaça, l’odi i la violència contra les persones LGTBIQ.

Per tots aquests motius, es referma el compromís de l’Ajuntament de Subirats amb els drets de les persones LGTBIQ, i es condemna tota forma de violència i discriminació per raó de sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

L’Ajuntament de Subirats s’adhereix a la Resolució del Parlament Europeu per la que es “declara la Unió Europea com una zona de llibertat per a les persones LGTBIQ” alhora que declara el municipi de Subirats com a “municipi de llibertat LGTBIQ”.