BUSCADOR

8 de març, Dia Internacional de les Dones

8 de març, Dia Internacional de les Dones

Manifest del ACM del Dia internacional de les dones – 8 de març de 2022

 

Un any més, i com cada any, el proper dia 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones per reivindicar el feminisme i denunciar un sexisme que intenta perpetuar-se amb diferents formes. Des del món local volem reconèixer que som beneficiàries de dones generoses que ens han precedit, dones que van desplegar els fonaments d’una transformació eficaç per millorar les nostres vides en clau d’oportunitats, de drets, de recursos, d’inclusió civilitzatòria. Cal que aquest moviment no s’aturi. Volem seguir compartint aquesta capacitat femenina creadora i transcendent. Volem ser-hi per decidir, volem ser-hi per ser la veu compartida i el referent coral d’un horitzó sense hegemonies.

El Dia Internacional de les Dones és una jornada de reivindicació per a la  lluita pels drets, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia. Simbolitza l’esperit crític que ens conduirà a l’erradicació de les desigualtats, tot desmuntant les bases que permeten conductes hostils com l’assetjament sexual, la violència i la discriminació contra les dones.

Les reivindicacions d’aquest dia són les de cada dia. La nostra lluita és constant. Lluitem per eliminar estereotips contra la discriminació laboral i salarial, contra la violència masclista, però sobretot per construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

Entre les metes de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, l’objectiu 5, d’assolir la igualtat entre els gèneres i apoderar a totes les dones i les nenes, i l’objectiu 10, de reducció de desigualtats, emplacen tant governs com organitzacions a garantir la igualtat d’oportunitats, promovent legislacions, polítiques i mesures adequades per aconseguir-ho. No obstant, aquests canvis estructurals per una transformació social requereixen una mirada feminista dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en el seu conjunt: perquè no podem parlar de “treball decent i creixement econòmic” (ODS 8) sense un abordatge de la crisi de la cura o la bretxa salarial; o no podem assolir salut i benestar (ODS 3) sense una reivindicació de l’autonomia física i sexual de les dones.

Els governs municipals tenim la voluntat de millorar les condicions vitals de les dones a través de mesures i accions basades en l’anàlisi de la realitat territorial. Per això ens hem de comprometre a incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques municipals.

Lluitem perquè el nostre esforç ens farà millorar la convivència i perquè el nostre camí desbrossarà el de les nostres filles.

Les dones som part imprescindible de la societat, part activa, principal i bàsica per a un desenvolupament harmònic del futur. Per poder avançar en la direcció que desitgem s’ha de comptar amb la riquesa de totes les persones, independentment del sexe, gènere, identitat o orientació que tinguin. Per això, per reclamar aquesta necessitat imperiosa, perquè els governs reaccionin, perquè es legisli tot allò que elimini els mandats de la injustícia, tornem a alçar-nos i a manifestar-nos i ho farem sempre. Sempre fins a guanyar el canvi profund que ens durà a l’equitat.

Les dones formen part de la societat, part activa, principal i bàsica pel desenvolupament del futur. Per poder avançar, com a comunitat, s’ha de tenir en compte a totes les persones, indistintament del sexe, gènere, identitat o orientació que tinguin. Per això, per reclamar aquesta necessitat imperiosa, perquè els governants reaccionin, perquè es legisli allò que és injustícia, tornem a alçar-nos i a manifestar-nos i ho farem sempre. Sempre per aconseguir una societat justa i igualitària.

Aquest és el gran repte que tenim al davant i l’hem d’assolir amb la complicitat de totes les institucions i agents socials, sumant els talents i les potencialitats de cada persona vinculada als nostres pobles i ciutats, perquè només així podrem fer-ho realitat.

Descarrega’t el manifest 2022 aquí

L’Ajuntament de Subirats l’any 2021 va commemorar el Dia Internacional de les Dones amb un vídeo que mostra el treball quotidià i moltes vegades, invisible, de les dones del nostre municipi.
 
Aquest vídeo és un reconeixement a la tasca diària de les dones que, malgrat la pandèmia, han tirat endavant dia a dia demostrant la seva empenta i la seva força.

A continuació podeu llegir el manifest de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

 

Manifest del dia internacional de les dones – 8 de març de 2021

Enguany, la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, ve marcada per la greu crisi sanitària, econòmica i social que estem patint com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, que ha agreujat encara més les discriminacions i la precarietat que patim les dones.

Com a conseqüència directa d’aquesta crisi  sanitària i humanitària a nivell global estem observant que la difícil situació econòmica està provocant, d’una banda, greus repercussions en el mercat de treball, fet que ha augmentat el percentatge de la taxa d’atur de les dones. I d’altra banda, l’augment del treball de cures no remunerat durant els mesos del confinament. Aquestes han aprofundit les desigualtats de gènere, ja existents, atès que han recaigut majoritàriament en les dones.

Una altra de les greus conseqüències que ha provocat la pandèmia ha estat l’agreujament manifest de totes les formes de violències masclistes derivades de la convivència obligada i continuada de les dones, i els seus fills i filles, amb els seus agressors durant el confinament.

El món local, sempre a primera línia i capdavanters en atendre les necessitats més immediates, seguirem lluitant perquè aquesta crisi no suposi cap pas enrere en els avenços socials que hem anat assolint els darrers anys.

Enguany no podrem sortir al carrer massivament però igualment farem sentir la nostra veu; impregnarem les xarxes de les nostres reivindicacions i farem sentir el nostre dret a la igualtat en tots els àmbits de la vida personal, social i professional. Les dones volem una societat igualitària, justa, equilibrada, inclusiva  i integradora. Denunciem la bretxa salarial i la precarització laboral que patim. Reclamem la corresponsabilitat en les tasques de cura. Tenim dret a viure lliures de violències masclistes; en pau, sense cap tipus d’exclusió ni discriminació sexista. Lluitem en contra del racisme, la xenofòbia i l’LGTBIfòbia.

Reivindiquem la igualtat de tots els drets humans de les dones en relació als homes: dret al treball, dret a la coeducació, dret a una corresponsabilitat efectiva i paritària, drets sexuals i reproductius, dret a la salut, dret a la presa de decisions, dret a una societat lliure de violències masclistes.

Els governs locals hem d’esforçar-nos, ara més que mai, en incorporar la mirada de gènere en les polítiques públiques i en aplicar tots els projectes de recuperació i protecció social al nostre abast durant els propers anys, a fi que es faci efectiva una veritable corresponsabilitat paritària que reforci de manera definitiva el fonament i l’efectivitat de tots els nostres drets.

Hem de ser un país compromès amb la igualtat d’oportunitats i ens emplacem, juntament amb la resta d’institucions, els agents socials  i les dones i els homes dels nostres pobles i ciutats,  a fer-ho realitat.

Descarrega’t el manifest 2021 aquí