BUSCADOR

Portes obertes al jaciment ibèric del Puig del Cocodril

Portes obertes al jaciment ibèric del Puig del Cocodril

Inscripcions AQUÍ

Durant el mes de maig, l’equip d’arqueologia de la cooperativa ArqueoVitis sccl, la Universitat de Barcelona i un equip de voluntaris/es del municipi,  han dut a terme la segona campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment ibèric del Puig del Cocodril o Pujol d’en Figueres, situat davant mateix del Castell de Subirats. L’excavació ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Subirats i la Diputació de Barcelona.

Us convidem a conèixer de primera mà els extraordinaris resultats de les excavacions arqueològiques, que han permès descobrir, entre altres, una fortificació en un estat de conservació excepcional. El proper diumenge, dia 2 de juny, a les 10.00 i a les 12.00 hores, es duran a terme visites guiades de caràcter gratuït per tot el recorregut del què podria ser un assentament ibèric datat del segle III. El recorregut és a la muntanya, per camins que no estan pavimentats, per tant, es recomana calçat còmode de muntanya o esportiu i gorra i protector solar. La visita durarà entre 1 hora i 1,30 h. Per poder assistir caldrà inscriure’s omplint el formulari que trobareu al següent enllaç: https://forms.gle/DC5C49t2Epgrm25t8 o bé trucant al telèfon de l’Ajuntament (938993011).

La visita guiada corre a càrrec dels mateixos arqueòlegs i professionals que han dut a terme l’excavació i, per tant, són coneixedors i descobridors de tot el recinte. Per arribar al jaciment cal accedir pel camí del castell de Subirats i agafar un trencall amb molta pendent a mà esquerra (hi ha una senyalització que ho indica).

Els resultats més espectaculars han estat en l’excavació d’aquest maig, on s’ha descobert una muralla  i una edificació del segle III aC, amb molts retalls de peces d’àmfores, així com algun peça de bronze i metall.

La sorpresa més inesperada, però, ha sigut la documentació d’una fase anterior, més antiga, que es conserva sota aquest hàbitat del segle III aC i que ens indica una llarga ocupació del Puig. Ara cal confirmar si aquestes fases anteriors es corresponen amb la fase de la primera edat del ferro o preibèric (segle VII-VI aC) de la qual tenim evidències per la troballa de fragments d’àmfores fenícies en superfície.

El Puig del Cocodril forma part del projecte de recerca arqueològica de la Universitat de Barcelona El canvi sociocultural a la Cessetània oriental (Penedès i Garraf) durant la protohistòria i l’època romana republicana: una perspectiva històrica i evolutiva i forma part dels projectes de recerca que subvenciona el Departament del Cultura de la Generalitat de Catalunya.