BUSCADOR

INFORMACIÓ SOBRE RECLAMACIÓ DE CLÀUSULES TERRA

INFORMACIÓ SOBRE RECLAMACIÓ DE CLÀUSULES TERRA

Què son les clàusules terra?

Són clàusules establertes en els contractes de préstec o crèdit hipotecari a interès variable que preveuen que, encara que el tipus d’interès baixi per sota d’un determinat llindar establert per l’entitat bancària, se seguirà abonant el corresponent a aquest límit, sense beneficiar-se de la baixa del tipus d’interès de referència (habitualment l’euríbor).

Com podeu saber si teniu clàusula terra en la hipoteca?

Reviseu l’escriptura de préstec o crèdit hipotecari que vau signar amb l’entitat bancària. Comproveu si, en l’apartat que fa referència als interessos, s’estableix que el tipus d’interès aplicable no pot ser INFERIOR, per exemple, al 3%, 4%, etc. És a dir, que quan la suma de l’Euribor + Diferencial sigui inferior al límit establert, s’aplica el límit. Un bon indicador per saber si s’aplica la clàusula és que en els darrers 4 o 5 anys s’ha pagat exactament el mateix; si és així, probablement teniu clàusula terra.

Si ho creieu necessari, contacteu amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Com podeu reclamar els imports pagats?

S’ha establert un procediment extrajudicial, gratuït i voluntari, perquè pugueu recuperar els imports pagats.

Si residiu a l’Alt Penedès, podeu sol·licitar al Servei d’Habitatge del Consell Comarcal que us elaborem la vostra reclamació personalitzada. Descarregueu-vos el formulari des del portal de Tràmits i Gestions del Consell Comarcal. Des del Servei d’Habitatge, us retornarem la reclamació preparada i l’haureu de fer arribar a l’entitat bancària, preferiblement per burofax.

L’entitat haurà de fer el càlcul de l’import a retornar (amb interessos) i fer-vos arribar per escrit la proposta detallada. Abans d’acceptar-la o si teniu dubtes, podeu demanar-nos orientació.

El termini màxim per arribar a un acord, i per a la devolució de l’import, és de 3 mesos des de la presentació de la reclamació. L’entitat us ha d’informar de les obligacions tributàries que pugui generar la devolució d’aquests diners. El procediment finalitza sense acord si:

  • L’entitat refusa la vostra sol·licitud.
  • Passen 3 mesos sense cap comunicació de l’entitat.
  • No esteu d’acord amb el càlcul que ha fet el banc.
  • Transcorreguts 3 mesos no s’ha fet la devolució.

Informació facilitada pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès