BUSCADOR

Visita teatralitzada a l’última defensa de Barcelona

Visita teatralitzada a l’última defensa de Barcelona

El passat diumenge 22 de gener, en el marc de les setenes Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica a Subirats es va realitzar una visita teatralitzada a la ruta de l’Última Defensa de Barcelona. L’activitat va tenir una molt bona acollida, amb una gran participació en aquesta ruta guiada, que arrencava a les 11 h del matí.

La ruta va començar al nucli de El Pago, on el guia, un sergent republicà, va donar la benvinguda al Centre d’Interpretació última Defensa de Barcelona. Tot seguit el guia va conduir el grup fins al bosc, per visitar les trinxeres i els nius de metralladora més propers. Allí, els participants van poder reviure els moments més durs de l’encontre entre les tropes nacionals, que es dirigien a Barcelona, i el que quedava de les tropes republicanes a Subirats. Diferents personatges, preparats per al combat i perfectament caracteritzats, van escenificar l’explicació de tan cruent batalla pel bàndol republicà i, a més, van donar a conèixer algunes de les armes i els mitjans de què disposaven els soldats republicans durant la Guerra Civil. En acabat, els assistents van finalitzar la visita al CIUDEB, on van acabar de conèixer l’estratègia nacional d’entrada a la capital catalana i, també, descobrir algunes de les troballes materials de la Guerra Civil que s’han fet a la zona de Subirats al llarg dels anys.

[+] Àlbum de fotos

La Ruta de l’Última Defensa de Barcelona es va crear arran de la descoberta de diverses fortificacions: trinxeres, nius de metralladores, refugis, cràters de bomba, punts d’observació, es va veure la necessitat de mostrar aquest patrimoni oblidat i desconegut durant els darrers setanta anys. La ruta guiada segueix el camí de les tropes franquistes el dia 22 de gener de 1939 a Subirats. Els soldats republicans van construir fortificacions a banda i banda de la carretera N-340 des de El Pago fins al Coll d’Ordal, ‘però l’exèrcit franquista va efectuar una maniobra d’encerclament de les tropes fidels a la República. El debilitat exèrcit republicà va resistir un parell de dies, fet que va facilitar a molts republicans la sortida de Barcelona cap a l’exili.

[+] Informació

Veniu a fer història a Subirats, Capital de la Vinya!