BUSCADOR

RECULL VERBAL “LLEGAT DE POBLE” I SUBIRATS TASTA’L

RECULL VERBAL “LLEGAT DE POBLE” I SUBIRATS TASTA’L

El recull verbal “Llegat de poble” inicia la seva segona fase de treball coincidint amb el Subirats Tasta’l.

El document comença a difondre’s entre la població en forma de 3 activitats: un programa de ràdio, una exposició fotogràfica i una escenificació teatralitzada.

Al llarg del darrer trimestre de 2017 es va dur a terme a Subirats, gràcies a la intervenció d’un nombrós grup de ciutadans d’edat avançada, un exhaustiu recull de testimonis per tal de materialitzar el llegat oral de la gent gran del municipi, de manera que es va donar veu a persones que, en general, gaudeixen de poca presència a nivell social. La intenció era poder traslladar el seu testimoni a la resta de la població, tot creant nous vincles intergeneracionals i dotant de protagonisme, tant al col·lectiu com al seu llegat. El resultat d’aquelles 27 entrevistes col·lectives d’entre 1:30 i 2 hores desenvolupades als 11 nuclis urbans del municipi – la primera fase del projecte – són gairebé 300 pàgines de text que transcriuen testimonis, punts de vista i reflexions dels veterans locals al voltant d’alguns dels pilars que conformen el recorregut vital de qualsevol individu.

Paraula, imatge i interpretació

I ara s’inicia una segona fase tot coincidint amb la celebració del Subirats Tasta`l, el proper 25 de novembre, que pretén, efectivament, traslladar l’essència del contingut d’aquest document a la resta de la població mitjançant un procés de treball en el que, implicant als testimonis, es pugui crear un aparador artístic a partir del qual difondre l’essència de la informació recollida.

Es tracta d’una primera experiència que s’ha centrat en l’àmbit de la pagesia i que s’ha repartit en tres activitats ben diferents però, a l’hora, organitzades amb l’objectiu de connectar amb persones de totes les edats i procedències. En primer lloc, el 24 de novembre, s’emetrà a les 10:30 h per la ràdio local, Penedès FM Subirats (dial 90.2), una tertúlia articulada a partir del testimoni d’una sèrie de protagonistes. Dirigida per Montse Bueno – artífex del projecte junt amb la dinamitzadora de la gent gran de Subirats, Neus Arnan – i articulada pel tècnic de l’emissora, Jordi Teruel, tindrà per objectiu continuar reforçant la importància del testimoni verbal.

En segon lloc, el mateix 25 de novembre, al Centre Agrícola de Sant Pau d’Ordal s’hi habilitarà una exposició de fotografies recollides entre els protagonistes del “Llegat de Poble” que, a més d’instantànies originals, inclourà el tractament artístic de 6 imatges per tal de mostrar el potencial que suposa reunir en un mateix suport – el metacrilat – imatge i text.

I en tercer lloc, també el 25 de novembre, a les 11:00 h, s’escenificaran 12 diàlegs recollits en el document, tenint com a escenari la pròpia exposició.

Un document global i representatiu

El treball “Llegat de Poble” es va desenvolupar en base a una sèrie d’eixos de treball que es va creure que podien motivar el diàleg com ara són l’escola, els mitjans de transport, la vida de pagès, el vestuari, la música, el festeig, la llibertat, l’activitat econòmica, l’evolució de la tecnologia, les festes i el lleure, el veïnatge, l’activitat laboral, etc. Cada sessió comptà amb un aspecte clau que desencadenà un impacte i es va traduir, d’una banda, en un conjunt de raonaments i, d’una altra banda, en una sèrie d’emocions. El material que es va anar recollint va ser classificat segons els diferents àmbits de treball establerts i va permetre anar perfilant un document global i representatiu.

 

 X