BUSCADOR

Portes Obertes Jaciment Paleontològic, 3 de juliol

Portes Obertes Jaciment Paleontològic, 3 de juliol

El jaciment dels Casots data de fa uns 16 milions d’anys i és un dels principals jaciments d’aquesta edat que hi ha a tota Europa. Situat a tocar del Castell de Subirats, fou excavat a principis de la dècada de 1990 i lliurà milers de fòssils, incloent alguns esquelets parcials de grans mamífers. En aquella època el clima a Catalunya era tropical i a la zona dels Casots hi havia un o varis petits llacs infestats de cocodrils. A la riba del llac hi vivia una diversa fauna de mamífers, que incloïen mastodonts, rinoceronts sense banyes, estranys herbívors semblants a una girafa però amb múltiples protuberàncies al cap o impressionants carnívors, com els ossos-gos del gènere Amphicyon, de la mida d’un lleó. Tot i que només s’ha excavat una part molt petita del jaciment, a data d’avui s’han descrit més de 40 espècies d’animals diferents, incloent diverses espècies noves.

Després de més de vint anys sense excavacions, el 2019 un equip de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont va reprèndre la recerca al jaciment en el marc d’un projecte de recerca finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya també amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Subirats. Aquest 2021 s’estan duent a terme noves intervencions que a més a més d’excavar el jaciment també pretenen donar-lo a conèixer al gran públic per mitjà de panells explicatius i altres elements instal·lats allà mateix.

La campanya d’excavacions es durà a terme durant aquest mes de juliol i us convidem a conèixer de primera mà els primers resultats. El proper diumenge dia 3 de juliol es duran a terme visites guiades de caràcter gratuït al jaciment i els seus entorns. Hi haurà un espai d’aparcament habilitat a les Caves Olivé Batllori.

Hi haurà dos torns, a les 10 i a les 11 hores. Cada visita durarà aproximadament una hora en la que els paleontòlegs que dirigeixen l’actual campanya explicaran diversos aspectes sobre la fauna, el clima i la formació del jaciment. Es podrà visitar la zona que actualment es troba en excavació i també veure alguns dels fòssils recuperats en aquesta campanya així com rèpliques de material recuperat a les intervencions dels anys 90.

Per poder assistir-hi caldrà inscriure’s omplint el formulari que trobareu al següent enllaç (places limitades): https://forms.gle/CyiJd5xp7bvU5BMs6

Ubicació del jaciment: https://goo.gl/maps/L6FA363vbN1gZSpXA