BUSCADOR

Optica’t: L’experiència de la Telegrafia Òptica amb les millors vistes de la Serralada de l’Ordal

Optica’t: L’experiència de la Telegrafia Òptica amb les millors vistes de la Serralada de l’Ordal

Torre del Telègraf Òptic d'Ordal (20)

Pel cap de setmana del 18 i 19 de maig us proposem una experiència única i innovadora: viure l’experiència de la Telegrafia Òptica amb les millors vistes de la Serralada de l’Ordal! Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació 2013, s’ha preparat l’activitat “Optica’t” per conèixer les dues antigues torres de Telègraf Òptic de Subirats, al Port d’Ordal, la més coneguda i visible des de la carretera N-340, i a La Guàrdia de Sant Pau d’Ordal, antiga torre medieval que conserva la base. Subirats és un dels pocs municipis amb més d’una construcció d’aquest tipus, la qual va iniciar l’era de les telecomunicacions al segle XIX. El diumenge 19 de maig a les 10 hores dos grups sortiran des de l’Ateneu Ordalenc a Ordal (Subirats) i el Punt d’Informació Turística de la Plaça Subirats a Sant Pau d’Ordal (Subirats) cap a les respectives torres de Telegrafia Òptica. Allà, gràcies als guies, els quals també explicaran la història i funcionament d’aquest sistema de comunicació a Subirats en la línia que travessava tot el litoral peninsular, permetran l’intercanvi de missatges entre les dues torres, com gairebé dos segles enrere. A més a més els missatges seran fets públics mitjançant el twitter de Turisme de Subirats http://twitter.com/TSubirats enllaçant amb la vessant més moderna de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. En aquest recorregut també es podrà admirar les millors panoràmiques de la porta del Penedès i tot el patrimoni que conserva al seu voltant, tornant al punt d’inici a les 13 hores aproximadament. El dia anterior, el dissabte 18 de maig a les 19 hores, l’expert en Telegrafia Òptica Jesús Sánchez Miñana donarà una conferència sobre el funcionament i particularitats d’aquest sistema de comunicació a l’Ateneu Ordalenc, on també es podrà veure la maqueta d’una torre de Telegrafia Òptica completa dins una exposició sobre la matèria. Tots els actes són gratuïts i estan organitzats pel Patronat de Turisme de Subirats i el Centre d’Estudis de Subirats (CESUB) amb la col·laboració de l’Associació d’Amics del Telègraf d’Espanya i l’Associació Catalana – Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicacions de Catalunya.

Creu i Torre del Telegraf Òptic al pas pel Port d'Ordal de l'antiga carretera N-340

El poble d’Ordal (Subirats), porta del Penedès al Baix Llobregat i capital de les Muntanyes d’Ordal, a més a més de ser un excel·lent punt de partida per recórrer els senders de la Serralada d’Ordal gràcies a la seva oferta comercial lligada al trànsit de la carretera N-340, atresora al seu entorn dos elements arquitectònics catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN): La Creu i el Telègraf Òptic del Port d’Ordal. La Creu d’Ordal, del segle XVII i situada al cim del Port de l’Ordal, està ubicada en el punt on coincideixen els termes de Subirats, Vallirana i Cervelló. Datada del segle XVII, durant la Guerra del francès va ser destruïda i posteriorment reconstruïda. Actualment és testimoni mut de l’antic traçat on encara conserva les corbes i rampes que van fer mític aquesta carretera que va connectar per primer cop el litoral mediterrani peninsular. A només 500 metres es troba la poc coneguda Torre del Telègraf d’Ordal. La telegrafia òptica va ser el primer sistema telegràfic de la història i feia servir senyals a distància. Creada a França, per transmetre un missatge entre dues ciutats, calia instal·lar, al capdamunt de torres altes, un sistema de braços articulats maniobrats per un operador. Des d’una torre l’operador veia la torre precedent i la següent. L’operador de cada una observava els senyals emesos amb l’ajuda dels braços articulats i els retransmetia a la torre següent. Tenien una bola que es podia moure verticalment, ocupar 5 posicions diferents i una barra situada a mitja alçada que podia girar i disposar-se en quatre orientacions. Cadascuna de les 20 combinacions resultants tenia un significat numèric. La successió de valors numèrics constituïa el missatge que era traduït amb un diccionari o codificador. El telègraf estava situat al terrat de les torres i en altres llocs era a sobre un campanar o alguna construcció elevada. De fet Subirats, degut a la seva orografia i extensió, és un dels pocs municipis amb dues torres de telegrafia òptica ja que la torre d’origen medieval de La Guàrdia va ser adaptada per aquest ús. La Torre del Telègraf Òptic d’Ordal es va construir a mitjans del segle XIX i ja al final d’aquell mateix segle va caure en desús amb el desplegament del telègraf elèctric.

Mapa de la Ronda d'Ordal (Subirats)

El sender PR-C 156-3, anomenat “Ronda d’Ordal”, és un circuit circular que passa pels punts més alts del municipi de Subirats donant la volta al poble d’Ordal. En els darrers anys, dins el projecte de rehabilitació efectuat per l’Ajuntament de Subirats d’aquesta via, es va renovar la senyalització vertical de tots els camins i es van repassar les marques de pintura groga i blanca que identifica aquests tipus de senders PR (Petit Recorregut) que es diferencien dels GR (Gran Recorregut) amb marques vermella i blanca. Aquests camins són una bona manera de conèixer el territori de ben a prop amb les millors panoràmiques de la Serralada d’Ordal i gaudir de la diversitat de paisatges de Subirats, Capital de la Vinya.

A continuació teniu fotografies de la Torre del Telègraf Òptic d’Ordal, així com el cartell de la jornada i informació sobre les torres de telegrafia òptica del municipi de Subirats.

Us hi esperem a Subirats, Capital de la Vinya!X