BUSCADOR

Jornades Europees del Patrimoni a Subirats 2013

Jornades Europees del Patrimoni a Subirats 2013

1a edició Torre-ramona: Sorprenent i misteriosa (1)

Les Jornades Europees del Patrimoni d’enguany seran dedicades al poble medieval de Torre-ramona (Subirats), catalogat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i de només una cinquantena d’habitants. Des de fa tres anys el segon diumenge de cada mes el Patronat de Turisme de Subirats ve organitzant amb gran acceptació la ruta “Torre-ramona: Sorprenent i misteriosa” per descobrir aquest espai històric envoltat de vinyes. El dia 29 de setembre se seguirà el mateix itinerari però es realitzarà de forma gratuïta amb motiu d’aquestes jornades. Es podrà conèixer la Confraria del Cava i el prestigi internacional dels confrares a la seva mateixa seu. El Palau Gralla ens obrirà les seves portes per mostrar-nos la seva història senyorial. L’Església de Sant Joan Sesrovires i el cementiri parroquial, on reposen les víctimes d’un desgraciat accident produït a l’antic pas a nivell, durant els anys 20 del segle passat, serà el primer misteri per descobrir… Es podrà admirar una vista panoràmica de tot el nucli envoltat de vinyes al peu del Castell de Subirats. La visita comença a les 11 hores des del portal de l’església i té una durada de dues hores.

1a edició Torre-ramona: Sorprenent i misteriosa (20)

L’objectiu de l’itinerari és mostrar un dels nuclis medievals més desconeguts del nostre país i al mateix temps amb una història i patrimoni més interessant. L’església de Sant Joan Sesrovires, d’estil romànic i que es data del segle XII, ja existiria des de l’any 917, a la primera documentació escrita sobre Subirats. A L’interior del temple són visibles uns dibuixos i inscripcions el significat del quals se n’ha perdut amb el pas del temps. El Palau Gralla es va construir durant el segle XVI en terrenys que en temps del rei Ferran el Catòlic van passar a possessió de la família Gralla, plena de personatges cabdals en la història de Catalunya. La seva construcció respon a la transformació dels castells en palaus, per tenir més comoditats però també foren fortificats, on fins i tot es conserva en molt bon estat un túnel que arriba més enllà de l’església a uns 4,5 m respecte el nivell del sòl. La Confraria del Cava Sant Sadurní està integrada per 1.500 dames i cavallers confrares, entre els quals es distingeixen especialment els confrares d’honor que han estat investits al llarg de la història d’aquesta entitat, fundada el 1979 i amb seu al centre de Torre-ramona. Aquest edifici només és accessible en comptades ocasions i de la mà d’un dels confrares podrem conèixer com promocionen el cava arreu del món i els racons d’un espai tant antics com el palau i l’església, inclosa una exclusiva mina. Finalment, l’entorn d’on surten diversos camins que travessen les vinyes ens oferirà imatges que no es poden evitar ser retratades. Torre-ramona és un nucli envoltat de vinyes que cada juliol es escenari del Festival de Música a les Vinyes i compta amb la col·laboració de Família Bori De Fortuny, Confraria del Cava Sant Sadurní i Parròquia de Torre-ramona.

1a edició Torre-ramona: Sorprenent i misteriosa (21)

Durant el mes de setembre se celebren arreu d’Europa les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa per a donar a conèixer als ciutadans el patrimoni cultural i històric del seu territori. A Catalunya són els dies 27, 28 i 29 de setembre i es desenvolupen sota el lema ‘Europa, un patrimoni comú’. A Subirats, se celebraran més activitats que també són dins de la proposta actual “Viu la Verema a Subirats, Capital de la Vinya” i on destaca el Museu d’Esperanto de Subirats. A continuació teniu el cartell de les Jornades Europees del Patrimoni a Subirats 2013.

Us hi esperem a Subirats, Capital de la Vinya!X