BUSCADOR

Portes obertes al Jaciment paleontològic dels Casots

Portes obertes al Jaciment paleontològic dels Casots

Inscripcions AQUÍ

El jaciment dels Casots data de fa uns 16 milions d’anys i és un dels principals jaciments d’aquesta edat que hi ha a tota Europa. Situat a tocar del Castell de Subirats, fou excavat a principis de la dècada de 1990 i lliurà milers de fòssils, incloent alguns esquelets parcials de grans mamífers. En aquella època el clima a Catalunya era tropical i a la zona dels Casots hi havia un o varis petits llacs infestats de cocodrils. A la riba del llac hi vivia una diversa fauna de mamífers, que incloïen mastodonts, rinoceronts sense banyes, estranys herbívors semblants a una girafa però amb múltiples protuberàncies al cap o impressionants carnívors, com els ossos-gos del gènere Amphicyon, de la mida d’un lleó. Tot i que només s’ha excavat una part molt petita del jaciment, a data d’avui s’han descrit més de 40 espècies d’animals diferents, incloent diverses espècies noves.

Ara, després de més de vint anys sense excavacions, un equip de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont ha reprès la recerca al jaciment en el marc d’un projecte de recerca finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i que també a comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Subirats. Les noves intervencions no només pretenen excavar el jaciment sinó també donar-lo a conèixer al gran públic per mitjà de panells explicatius i altres elements instal·lats allà mateix.

La campanya d’excavacions es durà a terme durant aquest mes de juliol i us convidem a conèixer de primera mà els primers resultats. El proper diumenge dia 21 de juliol entre 18 i 20 hores es duran a terme visites guiades de caràcter gratuït al jaciment i els seus entorns. S’establiran diversos torns i cada visita durarà aproximadament una hora en la que els paleontòlegs que dirigeixen l’actual campanya explicaran diversos aspectes sobre la fauna, el clima i la formació del jaciment. Es podrà visitar la zona que actualment es troba en excavació i també veure alguns dels fòssils recuperats en aquesta campanya així com rèpliques de material recuperat a les intervencions dels anys 90. Per poder assistir-hi caldrà inscriure’s omplint el formulari que trobareu al següent enllaç https://forms.gle/UQu8i18xyga9jpvE6 o bé trucant al telèfon de l’Ajuntament (938993011). Us hi esperem!

Ubicació del jaciment: https://goo.gl/maps/L6FA363vbN1gZSpXAX