BUSCADOR

Fira del Tió i Santa Llúcia a Lavern

Fira del Tió i Santa Llúcia a Lavern

El proper diumenge 15 de desembre, a Lavern, es proposen una sèrie d’activitats perfectes per gaudir-les amb la canalla i per mantenir viva la nostrada tradició del Tió:

  • A partir de les 10.30 h, Fira del Tió i Santa Llúcia, amb parades d’artesania, tallers per a la mainada i el conte del tió.
  • A les 13.30 h, anirem a buscar tions (els nens i nenes han d’anar acompanyats dels seus pares).
  • A les 19.00 h, a la Sala de l’Ateneu, gran concert a càrrec de la coral infantil de Lavern El Serral.

 

Tio_escola

Tions de l’escola de Lavern (Subirats)

El Tió de Nadal és una tradició típica catalana, així com també aragonesa i occitana. Es tracta d’una tradició amb segles d’història, inicialment relacionada amb la natura, la fertilitat i el solstici d’hivern. L’esdeveniment consisteix en aplegar un tronc o branca gruixuda dies abans de Nadal i portar-lo a casa on se’l a un racó. Habitualment se’l tapa amb una manta perquè no passi fred i se l’alimenta fins el dia que es fa cagar.

Generalment, el Tió es fa cagar per la vigília de Nadal o el mateix dia 25 de desembre, abans o després de l’àpat familiar. Per fer-lo cagar, generalment s’envia la mainada a resar o a cantar nadales a un altre espai de la casa. Tot seguit se’l colpeja per torns o plegats al ritme de la cançó o vers oportú, dels quals existeixen múltiples variants. Aquest procediment es repeteix fins que el Tió no caga més o bé fins que caga algun objecte que així ho indica, com una arengada ben salada, carbó, un all, una ceba, etc.

[+] Recull de lletres de cançons del Tió de Nadal.

 X